Gastblogger Carola Dogan : Beveiliging, best een vrouwending.

Gastblogger Carola Dogan : Beveiliging, best een vrouwending.

Gastblogger Carola Dogan : Beveiliging, best een vrouwending.

Beveiligingsloket Dona DariaGisteren was Michel Jansen van Beveiligingsloket aanwezig bij Matchbijeenkomst : aan de slag met je talent. Organisator Dona Daria, Kenniscentrum Emancipatie, is hèt aanspreekpunt voor professionals, (deel-)gemeenten, zelforganisaties, vrijwilligers en geïnteresseerden die zich bezighouden met onderwerpen rond emancipatie.

Naar aanleiding hiervan heeft Carola Dogan van Dona Daria speciaal een gastblog geschreven over Beveiliging door haar ogen:

BEVEILIGING, BEST EEN VROUWENDING.

Beveiligers zijn groot, sterk, gespierd en autoritair. Echt iets voor mannen. Maar klopt dat beeld wel met de realiteit?

Meet Meryem Kartal. Een vrouw van circa 1.65 m. met een grote glimlach, vrolijk stralende ogen en ruim 13 jaar ervaring in de beveiliging. Cameratoezicht, surveillance, evenement- en horecabeveiliging, zij draait haar hand er niet voor om. Ze is duidelijk geen brede Harry en heeft weinig autoritairs over zich. Toch is zij een uitstekende beveiliger, evenals veel andere vrouwen. Is beveiliging dan toch een vrouwending?

Communicatieskills

Vriendelijkheid is de beste basis voor veiligheid. De sfeer voor de avond wordt gezet bij de entree. Staat er een enigszins agressieve gorilla als portier, dan voel je je waarschijnlijk minder welkom dan als er een ietswat kleine, vriendelijke jongedame de deur bewaakt. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Vrouwen hebben vaak uitstekende communicatieskills en net een tikkeltje meer geduld dan mannen. Daarmee weten zij lastig of agressief gedrag vaak op een rustige manier de kop in te drukken voordat het escaleert.

Beveiligingsloket Dona Daria2

Voorzichtig, vriendelijk en tactisch

Mannen gooien hun peuters gerust een meter de lucht in, roepen bij elke vinger tussen de deur “Ik zei toch niet met de deuren spelen!” en laten hun zoon van 14 eens een biertje meedrinken. Vrouwen komen met een kinderslot op het stopcontact, troosten hun kind na elke val met een magische kus en doen onder het genot van een kop thee en een koekje liefdevolle pogingen tot een goed gesprek om het gedrag van hun rebelse pubers binnen de perken te houden. Voelen vrouwen zich sterker verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kroost dan mannen? Niet perse. Maar hun aanpak is duidelijk anders. Zij lijken vooraf beter te observeren en treffen meer voorzorgsmaatregelen. Waar mannen zich in crisis nogal eens verliezen in haantjesgedrag, blijven vrouwen vaak kalm, vriendelijk en tactisch. Kalm, vriendelijk, tactisch en een helikopterview. Laat dat nou net vier kernkwaliteiten van een goede beveiliger zijn.

Papieren tijgers

Als vrouwen nou alles hebben wat je nodig hebt om een goede beveiliger te zijn, waarom is beveiliging dan nog niet vanzelfsprekend een vrouwending? Aan het uniform ligt het niet. Zo’n pakkie is toch best tof. De stoere chicks onder ons worden er graag in gezien. De flexibele werktijden en het eigen vervoer zijn voor sommigen wel reële belemmeringen. Het kinderopvangsysteem heeft immers een 9 tot 17 mentaliteit en zonder auto kom je om 2 uur ’s nachts niet meer thuis van een evenement ver buiten de stad. Een andere veelgenoemde drempel is het kleine postuur. Vrouwen vragen zich af of zo’n grote, dronken vent zo’n klein wijffie wel serieus neemt. Dames, wees gerust. Dit is een echte papieren tijger. Of je serieus genomen wordt, ligt niet aan je omvang. Het is je houding die het doet. En laten we nou net geconstateerd hebben dat vrouwen, misschien nog wel vaker dan mannen, beschikken over de kernkwaliteiten van een uitstekende beveiliger. Dus ladies, veeg die papieren tijgers van tafel en check jouw carrièrekansen in de beveiliging!

Gastblog geschreven door Carola Dogan, Projectleider @DonaDaria Kenniscentrum Emancipatie / owner @Fierce Communicatie

www.donadaria.nl

fierce communicatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *